Skip to main content

Waar moet ik beginnen met social media?

By 16 april 2022september 22nd, 2022No Comments
Waar beginnen met social media

Social media zijn niet meer weg te denken. Alleen al omdat ze je online vindbaarheid en zichtbaarheid vergroten is het een goede investering. Over online vindbaarheid lees je meer in de blog: Hoe is mijn site beter vindbaar?

Waar moet je beginnen?

Je kunt in een aantal stappen een social media strategie uitzetten:

  • Wat is je doel?

Wat is je doel met jouw aanwezigheid op social media?

Voor de één is dat je er iets mee wilt bereiken, zoals bekendheid vergroten. Voor de ander is dat het informeren over een dienst of product. Je doel bepaalt welk soort content je wilt gaan delen. 

Als je de verkoop van een nieuw product uit je webshop wilt laten stijgen vergt dat een andere aanpak dan wanneer je cursussen wilt gaan geven. 

  • Welke content wil je delen? 

Bedenk welk soort content je wilt gaan delen op social media. Als je productinformatie hebt is dat een andere aanpak dan wanneer je een artikel schrijft of achter-de-schermen-foto’s wilt delen.

Hoe beter jij je aansluit bij de klant, hoe meer betrokkenheid er voor jouw merk/ naam ontstaat. 

  • Wie is je doelgroep?

Voor wie schrijf je content? Bedenk wie jouw doelgroep is, wat zij willen, weten en wat ze zouden willen lezen. En nog mooier, wat ze zouden gaan delen. Met content waar je de lezer echt bij betrekt bereik je over het algemeen meer dan met content over dingen die je wilt verkopen. 

Hoe je je op jouw doelgroep kunt richten lees je in mijn blog 1.1.1 Doelgroepanalyse

  • Welke kanalen passen het best?

Voor business to business kun je beter op LinkedIn terecht en voor andersoortige producten, bijvoorbeeld interieur-, verzorging of keuken gerelateerde producten bijvoorbeeld op Pinterest. De variabelen zijn bijvoorbeeld actualiteit, vluchtigheid, verhouding beeld en tekst, etc.

Behalve jouw persoonlijke voorkeur en de voorkeur op basis van jouw business gaat het ook om de voorkeuren van jouw publiek. Politici en mensen in het onderwijs zitten bijvoorbeeld meer op Twitter dan mensen uit het MKB. 

  • Wat is jouw stijl op social media?

Kies de tone of voice die past bij jouw bedrijf en je klanten. Is dat formeel of informeel, speels of zelfs met emojis. Denk hierover na bij het schrijven. 

  • Doe iets met feedback 

Let op social media op de commentaarvelden en wijze van reageren. Als je reacties en vragen krijgt is dat ‘goud waard’ want dat betekent dat de lezers betrokken zijn. Als zij enthousiast zijn kun je dat delen. Als mensen reviews schrijven, doe daar dan wat mee. 

Je kunt reacties stimuleren door vragen te stellen of door middel van een stelling te polsen hoe mensen ergens over denken. 

  • Werk met een realistische content calendar

Maak een realistische inschatting van wat haalbaar is, bijvoorbeeld het aantal posts per dag, week of maand. En of je werkt met een planning & thema’s.

In je strategie bepaal je welke keuzes je maakt en hoe je daar komt. Vanuit het plan van aanpak geef je alles een plek in een agenda. Ook je social media posts kun je inplannen. Daar zijn ook tools voor. 

Zorg voor haalbare doelen, bijvoorbeeld 2 posts per maand. 

Je kunt de agenda vullen op basis van ‘aanhaakdagen’; dagen die aansluiten bij jouw business. Of je kunt thema’s uitwerken in meerdere deelonderwerpen en die indelen. 

Leave a Reply