Skip to main content
Website

Hoe surfen bezoekers op mijn website?

By 16 april 2022september 22nd, 2022No Comments
Website statistieken

Weet jij hoeveel bezoekers van jouw webshop tot koop overgaan?

Een belangrijk onderdeel van online verkoop is het bijhouden van resultaten. Er zijn methodes om de analyse uit te voeren en statistieken in beeld te brengen. Maar waar moet je beginnen?

We bespreken 2 verschillende methodes:

Google Analytics 

Dit is een dienst van Google. Het verzamelt statistieken van een website en geeft die gedetailleerd weer. Zo krijg je een duidelijk beeld van de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Op basis daarvan kun je gerichter promotie maken, bijvoorbeeld via Google Ads. Ook kun je bepaalde gedeeltes van je site eventueel aanpassen aan het gedrag van je bezoeker.

Zoals alle diensten van Google zijn Analytics ‘gratis’. De wederdienst is dat je veel gegevens over jezelf én je klanten beschikbaar maakt voor Google.

Functies die ‘gemeten’ worden (vanaf de start van Google Analytics) zijn:

  • Aantal bezoeken: Het totaal aantal bezoeken aan de website 
  • Paginaweergaves: Het totaal aantal pagina’s dat is weergegeven
  • Weigeringspercentage: Ook wel bekend als bounce percentage, dat is het percentage van de bezoekers dat de website verlaat na één pagina. Een hoog bouncepercentage geeft volgens Google aan dat de bestemmingspagina niet genoeg uitnodigt om de website verder te doorzoeken. Een bouncepercentage tussen 40 en 60% is over het algemeen normaal voor een website.
  • Gemiddelde tijd op de site: De gemiddelde tijd die de bezoeker op de website doorbrengt.

Daarnaast geeft Google Analytics ook duidelijk aan hoe de bezoekers op de website komen. Dit kan zeer belangrijke gegevens opleveren met betrekking tot de vindbaarheid van de website in de zoekmachine van Google. En waarin je evt kunt investeren om meer bezoekers te krijgen. 

Nadelen Google Analytics

Doordat het gebruikmaakt van JavaScript in de website is het mogelijk dat enkele bezoeken niet meegeteld worden. Dit komt voornamelijk door gebruikers die de JavaScript functionaliteit in hun webbrowser hebben uitgeschakeld, of door gebruikers die gebruikmaken van een adblock-extensie in hun webbrowser. Het resultaat hiervan is dat er gaten in de statistieken ontstaan waardoor er een vertekend beeld van de bezoekersstroom kan ontstaan.

Daarnaast kan JavaScript de laadtijd van een website vertragen. 

Matomo

Matomo is een veilig alternatief voor Google Analytics. 

Het is ook gratis en het is real time. 

Nadelen van Matomo:

  • De resultaten worden niet heel duidelijk weergegeven 
  • Het laden van veel gegevens verloopt soms traag
  • Er is geen registratie van de tijdsduur dat bezoekers op pagina’s doorbrengen. 

Heatmaps

Met zogenaamde heatmaps kun je muisbewegingen, klikken en scroll-activiteiten bijhouden. Dat helpt je om te zien of je website intuitief genoeg is, of dat bezoekers juist klikken op allerlei plekken die daar niet voor bedoeld zijn. Zo kun je je website optimaliseren. 

Sessie opname

Je kan de resultaten van heatmaps ook in een ‘filmpje’ zetten, dan zie je precies hoe mensen zich over de website ‘bewegen’. Dan weet je ook waar je de meest relevante informatie moet plaatsen en waar juist niet.

Leave a Reply