Om gevonden te worden via Google is de voorwaarde is dat je goed vindbaar moet zijn. Hier komt de veelgehoorde term SEO om de hoek kijken.
SEO
Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dat zijn alle dingen die je doet om de vindbaarheid (van je webwinkel) te verbeteren door zoekmachines zoals Google.
Je kunt hier een onderscheid maken:
- On Page SEO: wat je zelf op je website doet om jouw vindbaarheid te vergroten. Denk aan goede teksten en goede beelden.
- Off Page SEO: daarbij draait het om links naar jouw website toe.
- Zoekwoorden: de woorden waarmee je wilt dat jouw website gevonden wordt, oftewel ‘ranking’. Welke woorden denk je dat mensen gebruiken als ze naar jouw producten zoeken?
Voor een webshop zijn producten altijd het uitgangspunt van zoekwoorden. Vaak in combinatie met andere woorden.
Op welke zoekwoorden jij je richt hangt af van 3 factoren:
- Zoekvolume: het aantal keer dat er op een bepaald zoekwoord gezocht wordt
- Concurrentie: hoeveel concurrerende pagina’s op hetzelfde zoekwoord willen ranken
- Zoekintentie: het beoogde doel van de zoeker. Bijvoorbeeld informatie verzamelen, vergelijken of kopen.
Een handig hulpmiddel bij het bepalen van zoekwoorden is de Google Adwords Keywords Planner, maar er zijn ook andere tools om dit mee te doen.
Tips om beter gevonden te worden:
- Maak een indrukwekkende home page: een binnenkomer waardoor de bezoeker langer op je website blijft
- Zorg voor sterke en relevante titels voor je webpagina’s. De HTML titel is één van de belangrijkste onderdelen van elke pagina op je website als je naar SEO kijkt. Elke pagina binnen jouw website heeft een eigen HTML titel; dit is de titel die helemaal bovenaan in de browserbalk staat. Het is tevens de titel van je webpagina die naar boven komt in de zoekresultaten van Google. De HTML titel moet:
- Minimaal 1 relevant trefwoord bevatten (bij voorkeur helemaal vooraan in de titel).
- Maximaal 65 karakters bevatten (inclusief spaties).
- Pakkend zijn.
- Niet volgepropt worden met trefwoorden; 1 of 2 is voldoende.
- Gebruik een Meta description. Deze vertelt de bezoeker in enkele regels wat ze allemaal op je webpagina kunnen vinden. Deze mag maximaal 155 karakters bevatten (inclusief spaties).
- Gebruik tussenkoppen (Heading 2 en soms Heading 3) want die worden herkend door Google. Gebruik ook hier trefwoorden. Belangrijk is dat je in het CMS aangeeft dat een tussenkop een Heading 2 is, in plaats van het tussenkopje alleen vetgedrukt maken.
- Zorg voor goede content. Minimaal 200-300 woorden per pagina. Op elke pagina een call to action. Eventueel middenin de pagina al een button met call to action, voor degenen die snel scrollen ipv veel lezen.
- Gebruik goede trefwoorden of zoekwoorden. Door zelf te analyseren of door Google Adwords Keywords Planner te gebruiken.
- Gebruik Longtail trefwoorden; deze zijn langer dan 3 trefwoorden en zijn specifieker.
- Verras je bezoeker. Gebruik visuele elementen: foto’s, filmpjes, infographics, plaatjes, tekeningen, etc.